Gumové a mikroporézne dosky: Podľa čoho si vybrať tie správne?

Gumové a mikroporézne dosky: Podľa čoho si vybrať tie správne?

Gumové a mikroporézne dosky sú používané v mnohých priemyselných odvetviach. Najčastejšie slúžia ako polotovar na výrobu najrôznejších tesniacich a tlmiacich dielov, dielcov, či technológií a ďalších výrobkov. Čo majú podobné, čím sa líšia, aké majú vlastnosti a aké je ich využitie sa dočítate v tomto blogu.

Prečo gumové dosky?


Gumové dosky či technická guma, v praxi sa používajú oba názvy. Tento polotovar sa dodáva vo forme dosiek či roliek a jeho vlastnosti sa líšia v závislosti od typu použitej zmesi. Vyrábajú sa z nich mnohé druhy tesnenia a iných produktov naprieč priemyselnými odvetviami. Ich využitie je široké, čomu zodpovedá aj ich široká ponuka. Z tohto materiálu vám ponúkame tesniace dosky, podlahové gumy, elektroizolačné koberce a prikrývky, či granulátovú gumu. Každý druh gumových dosiek ponúkame v rôznych farebných prevedeniach, hrúbkach, šírkach a dĺžkach návinu.
Viac tu.

Tesniace dosky a ich materiálové prevedenie

Čo sa tesniacich dosiek týka, na výber je mnoho materiálových prevedení. Ak hľadáte tesniace dosky, ktoré sú univerzálne a nepožadujete od nich žiadne špeciálne vlastnosti, akou je napríklad odolnosť voči vonkajším vplyvom, siahnite po tesniacich doskách SBR. V prípade, že hľadáte olejuvzdorné tesniace dosky, správnou voľbou sú tie vyrobené z NBR materiálu, avšak pozor, tieto dosky sú odolné voči permanentnému styku s minerálnymi olejmi či benzínmi, nie však proti styku s naftou, repkovým olejom, tukom, propán-butánom.

Gumové tesniacie dosky, ktoré sú odolné voči poveternostným podmienkam, sú dosky z EPDM materiálu. Sú odolné aj voči ozónu, vysokým teplotám, ultrafialovému žiareniu, kyselinám aj zásadám. Ak hľadáte gumovú tesniacu dosku, ktorá je veľmi pevná a elastická, odolná voči oterom a pevná v ťahu, gumová NR PARA doska je pre vás tým pravým materiálom. Využíva sa napríklad na výrobu dopravníkových pásov či rukávov pre násypníky.

Materiálom, ktorý disponuje certifikátmi pre potravinárstvo a medicínugumové dosky MVQ. Gumové dosky FKM sú zasa odolné voči chemikáliám, vysokým teplotám a agresívnym médiám. Gumové dosky PU sa zasa používajú pre svoj vysoký koeficient trenia a vynikajúce tlmiace vlastnosti na výrobu pružín, stieracích líšt a podobne.

Dostávame sa ku gumovým doskám CR, známym aj ako neoprén. Vďaka odolnosti voči širokej škále nepriaznivých podmienok či látok sú tieto neoprénové dosky vhodné na vonkajšie použitie a na výrobu tesnení, do ktorých nesmie vniknúť voda či prach.

Okrem základných gumových dosiek nájdete v našej ponuke aj membránové plátna obľúbené v automobilovom či plynárenskom priemysle a tiež, ktoré sa pre svoje antivibračné vlastnosti využívajú ako izolácie podláh. Sú vhodné aj do rôznych strojov, pretože antivibračné vlastnosti korku sú dlhodobé aj pri extrémne vysokom zaťažení.

Granulátová guma

Dobré vlastnosti ponúka aj granulátová guma, ktorá tlmí vibrácie a hluk, najmä ak ide o rovnomernú záťaž. Dokáže zároveň čeliť extrémnym podmienkam a má dlhú životnosť. Používa sa v oblasti dopravy a stavebníctva, v agrosegmente, na štadiónoch, ihriskách, strelniciach, v športových šatniach a v mnohých ďalších odvetviach.

Elektroizolačné produkty

Keďže je guma prírodný dielektrický materiál, využíva sa na izoláciu a ochranu v rôznych priemyselných odvetviach. Elektroizolačné koberce nájdu svoje využitie najmä v transformátorových a elektro-rozvodných staniciach a všade tam, kde sa pracuje s vysokým napätím.

Elektroizolačné prikrývky, vyrobené zo syntetického a prírodného kaučuku, sú zasa odolné voči prepichnutiu či pretrhnutiu. Vhodné sú do automobilovej výroby a všade tam, kde sa pracuje so živými elektrickými časťami. Aj elektroizolačné produkty u nás nájdete v rôznych prevedeniach. Celá ponuka TU.

Podlahové gumy

Z gumových dosiek spomenieme ešte dôležitú a širokú kategóriu podlahových gúm vhodných do interiérov aj exteriérov, nenáročnú na údržbu, s protišmykovými vlastnosťami vhodnú na rôzne stavby, nákladné rampy, štadióny či do telocviční. Opäť ich ponúkame v rôznych farbách, hrúbkach a dezénových prevedeniach. Celá ponuka TU.

Prečo mikroporézne dosky?

Aj mikroporézne gumové penové dosky ponúkajú rôzne materiálové prevedenia, štruktúru či dokonca možnosť podlepenia samolepiacou vrstvou. Používajú sa ako tesnenia, či na tlmenie vibrácií a zvuku.

Materiálové prevedenia mikroporéznych dosiek

Mikroporézne dosky penové EPDM majú svoje využitie v mnohých odvetviach. Slúžia ako dopadový element alebo polotovar na výrobu rôznych tesniacich dielov či izolačných vrstiev.

Mikroporézne polyuretánové penové dosky PU nachádzajú svoje uplatnenie najmä v automobilovom priemysle vďaka izolačným a antikoróznym vlastnostiam.

Mikroporézne polyetylénové penové dosky PE sú využívané najmä v elektromechanických produktoch a nástrojoch, slúžia aj ako chránič hrán, či ako výstelka do kufrov a bední. Ide o dosku, ktorá je pružná, odolná voči oderu či korózii.

Mikroporézne silikónové penové dosky MVQ sú zasa odolné voči teplotám a vplyvom vonkajšieho prostredia a majú dlhú životnosť. Disponujú protipožiarnymi certifikátmi a využívajú sa najmä v lietadlách, vlakoch a lodiach, nie však len tam.

Posledným druhom sú naše termoizolačné penové dosky, ktoré sa pre svoje vlastnosti využívajú najmä na izoláciu potrubí vo vykurovacích, sanitárnych a solárnych systémoch, ako aj ventilačných a kanalizačných inštaláciách. Pri kontakte s ohňom majú tendenciu ho zahasiť, nie ďalej šíriť.

Aj mikroporézne dosky sú dostupné v rôznych farbách, štruktúrach, hrúbkach a šírkach v závislosti od daného prevedenia. Pre viac informácií si prosím pozrite celú našu ponuku TU.

Chcete sa o gumových mikroporéznych doskách dočítať viac? Kliknite SEM!
V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať.