Spoznajte širokú škálu profilov!

Spoznajte širokú škálu profilov!

Aké skupiny, tvary či prevedenia ponúkame?

Profily sú neoddeliteľnou súčasťou priemyslu a chýbať nesmú ani v našej ponuke, v ktorej nájdete širokú škálu profilov rôznych tvarov, materiálov a farieb. Tak ako pri plochých či rotačných tesneniach, aj tu vám v prípade potreby zabezpečíme profily na mieru, dokonca aj v zložitejších prevedeniach.

Ako profil definujeme výrobok, ktorý má rovnaký tvar prierezu po celej svojej dĺžke. Profily sa často využívajú vo všetkých priemyselných odvetviach, aj preto sa vyrábajú v rôznych tvaroch, materiálových či farebných prevedeniach. Pre svoje široké uplatnenie nechýbajú profily ani v produktovom portfóliu AFINIS Group®. Klientom profily dodávame ako polotovar, hotový produkt či profil vyrobený na mieru.

Základné skupiny profilov

Profily rozdeľujeme do troch základných skupín. Rozlišujeme profily kompaktné, mikroporézne a profily s kovovou výstuhou.

Kompaktné profily


Kompaktné profily sú vyrobené z homogénnych materiálov. Dodávame ich s kruhovým, štvorcovým, obdĺžnikovým prierezom a vieme ich vyrobiť aj na zákazku s prierezom, ktorý je zložitejšieho tvaru. Podľa materiálu, v akom sú vyhotovené, ich dodávame s rôznou tvrdosťou a dĺžkou.

Mikroporézne profily


Mikroporézne profily majú štruktúru malých dutiniek, čo umožňuje profily stláčať. Dodávame ich rovnako ako kompaktné profily s rôznym tvarom prierezu a v rôznych materiáloch či dĺžkach.

Profily s kovovou výstuhou


V našej ponuke sú okrem zákazkovej výroby aj profily s kovovou výstuhou, ktoré dokážu odolávať vode, prachu či teplu a zároveň dokážu spoľahlivo utesniť aj vzduch. Uplatnenie nachádzajú v mnohých odvetviach priemyslu. Čo sa tvarov týka, dodávame profil s kovovou výstuhou s bočným tesnením, profil s kovovou výstuhou a profil s kovovou výstuhou s horným tesnením.

Vlastnosti jednotlivých materiálov

Profily ponúkame v rôznych materiálových prevedeniach tak, aby vyhovovali potrebám a konkrétnym aplikáciám našich zákazníkov. Kompaktné a mikroporézne profily dodávame štandardne z materiálov NBR, EPDM, FKM či MVQ, profily s kovovou výstuhou z materiálov EPDM, PVC a silikón. V prípade, že chce zákazník vyhotoviť určitý profil z iného ako štandardného materiálu (napr. PVC, PTFE, PU a i.), o jeho požiadavky sa postará náš obchodný zástupca a zákazková výroba.

Najpoužívanejším materiálom zo štandardných materiálov je NBR – nitril-butadiénový kaučuk, teda priemyselne vyrábaný kopolymer na báze butadiénu s akrylonitrilom. Obľúbený je pre svoje dobré mechanické vlastnosti, ktorými sú vysoká odolnosť voči oderu, nízka priepustnosť plynov či vysoká odolnosť voči minerálnym olejom a mastnote, čo je jeho najšpecifickejšia pozitívna vlastnosť. NBR profily štandardne dodávame v čiernej farbe.

Zo všestranných materiálov, ktoré sa skvele prispôsobujú aj náročnejším prostrediam, je najlepšou voľbou pre profily MVQ – silikón, teda vinylmetylsiloxán. Ide o vysokovýkonný elastomér s vynikajúcou elektrickou izoláciou, odolnosťou voči starnutiu a opotrebovaniu a širokému rozsahu teplôt. Je vysoko elastický a odolný voči chemikáliám. Pre svoju zdravotnú neškodnosť je obľúbencom v potravinárskom, lekárskom či farmaceutickom priemysle. Štandardom sú silikónové profily v bielej farbe, na žiadosť zákazníka však môže byť silikónový profil aj farebný.

Materiál odolný voči širokej škále teplôt, ozónu, poveternostným vplyvom, starnutiu a tiež voči horúcej vode a pare je EPDM – etylén-propylén-diénový kaučuk. Odolá aj rozpúšťadlám či silikónovým olejom a tukom, no odolný voči minerálnym olejom nie je. Štandardne sa dodáva v čiernej farbe, no dá sa na požiadanie dodať aj v iných farbách.

Posledným zo štandardných materiálov na výrobu profilov je FKM – viton (fluórový kaučuk) vhodný napríklad na aplikáciu vo vákuu. Odolný je aj voči starnutiu, poveternostným vplyvom či ozónu a poradí si s vysokými teplotami či najrôznejšími chemickými látkami. Špecifický je nízkou priepustnosťou voči plynom.

Profily na zákazku


„Presne · tesne · na mieru“. Slogan našej firmy, ktorý neobchádza ani kategóriu profilov. Profily dodávame buď ako polotovary, alebo ako hotové výrobky. V prípade špeciálnych požiadaviek na materiál alebo tvar profilu vám ho zabezpečíme na mieru.

Chcete sa o profiloch v našej ponuke dočítať viac? Kliknite SEM!
Kontaktujte nás, ak potrebujete poradiť alebo vyrobiť špecifický model profilov.