KEĎ UŽ ŠTANDARDNÉ PTFE DOSKY NESTAČIA. PREČO KUPOVAŤ A VYRÁBAŤ Z MODIFIKOVANÝCH PTFE DOSIEK?

Modifikované tesniace dosky PTFE sa vyznačujú mnohými skvelými vlastnosťami, najčastejšie sú však voľbou číslo jeden najmä pre svoju chemickú odolnosť a odolnosť voči teplotám, čo v konečnom dôsledku znamená, že ich použitie je oveľa efektívnejšie. Prečítajte si o tomto spoľahlivom a zároveň efektívnom materiály viac.

ŠTANDARDNÝ PTFE

Pri definícii toho, čo to vlastne PTFE je, sa zložitým chemickým názvom a zlúčeninám jednoducho nevyhneme. PTFE, známy aj ako polytetrafluóretylén, je vysoko – výkonný syntetický fluórpolymér tetrafluóretylénu s hustotou približne 2,160 kg/m3.

Oproti iným fluórpolymérom je iný, pretože ako jediný nie je spracovateľný tavením. Vyznačuje sa veľmi nízkym koeficientom trenia oproti iným pevným materiálom a zaujímavý je najmä širokou škálou možnosti jeho využitia.

Aj využitie PTFE a PTFE s rôznymi plnivami, napríklad sklenené vlákno, uhlík, grafit, bronz, nehrdzavejúca oceľ či sľuda, ktoré zlepšujú jeho vlastností, je rôznorodé. Je obľúbeným materiálom v polovodičovom, farmaceutickom, automobilovom aj chemickom priemysle. Čistý PTFE má taktiež širokú škálu uplatnenia. Využíva sa na výrobu PTFE povlakov na výmenníky tepla, elektrickej izolácie, O-krúžkov, tesnení, sedál a ložísk, nepriľnavých povrchov a podobne.

MODIFIKOVANÝ PTFE

Tam kde nestačia vlastnosti štandardného PTFE, vzniká priestor pre kvalitnejšiu, výkonnejšiu a efektívnejšiu verziu materiálu – modifikovaný PTFE. Jeho hlavnou výhodou je lepšia chemická odolnosť, minimálne tečenie za studena a minimalizovanie pretekania materiálu pri vysokom dotiahnutí skrutky (creep).
Modifikovaný PTFE má vysokú stálosť v prostredí, čím sa predlžuje jeho životnosť, a tým sa znižujú náklady na frekvenciu výmeny tesnení počas odstávok, čím dochádza k finančným úsporám.

Odolnosť a iné superschopnosti
Poďme však k vlastnostiam modifikovaného PTFE, ktoré rozhodne povedia viac, než zložitá chemická terminológia. Ako sme už naznačili v úvode, jeho hlavnou výsadou je jeho odolnosť. Aj preto je modifikovaný PTFE vhodný na miesta citlivé na opotrebovanie a na miesta, ktoré vyžadujú materiál s antiadhéznymi vlastnosťami.

Okrem toho, že je modifikovaný PTFE materiál odolný voči treniu, veľmi dobre odoláva aj vplyvom vonkajšieho prostredia, napríklad veľkému teplu, v ktorom si zachováva svoju veľkosť a tvar, rôznym chemikáliám s pH 0 až 14, silnému vetru a tiež UV žiareniu. Zároveň PTFE vykazuje aj vysokú rázovú pevnosť.

Aké sú ďalšie výhody modifikovaného PTFE? Tento materiál ponúka skvelé elektrické izolačné vlastnosti a vydrží aj tie najnáročnejšie podmienky – teploty v rozsahu -260 ℃ až + 260 ℃. Nevadia mu ani drsné podmienky v prostredí, kde útočí vysoká teplota a vysoký tlak zároveň. Zároveň eliminuje faktor „tečenia za studena“, pričom zaručuje dlhodobý a najmä spoľahlivý priebeh tesnenia. Navyše pri vysokom dotiahnutí skrutky minimalizuje pretekanie materiálu.

Ak hľadáte odolné tesnenie, modifikované tesniace dosky PTFE sú celkom určite tou správnou voľbou.
V našej ponuke sa modifikovaný PTFE skrýva v tesniacich doskách AFG 261® – 266®, ktoré pre vás prináša náš produktový rad AFINIS TRADE®.

Modifikované tesniace PTFE dosky disponujú širokou škálou celosvetovo uznávaných certifikátov, napríklad TA LUFT, DVGW, BAM, FDA a ďalšími.

MODIFIKOVANÉ PTFE DOSKY AFG 261® – 266® od AFINIS GROUP®

Kombinácia vynikajúcej chemickej odolnosti, skvelých izolačných vlastností a nízkeho koeficientu trenia sa zosobňuje v našich biaxiálne orientovaných PTFE doskách, pričom najpoužívanejšími modelmi sú dosky
s označením AFG 261® – 266®.

Tieto výrobky z produktového radu AFINIS TRADE® obsahujú modifikovaný alebo mikrobunkový modifikovaný PTFE s rôznymi plnivami a možno ich využiť v celom pH rozpätí a v podmienkach, ktoré iné materiály nezvládnu. Tieto dosky sú ideálnym riešením pre dosiahnutie najnižšej hodnoty tečenia
za studena a integrity tesnenia, keď je nevyhnutné dosiahnuť minimálny únik.

Materiály z produktového radu AFG 261® – 266® dosahujú vysokú tesnosť pri nízkych hodnotách krútiaceho momentu skrutiek. Sú vhodné na aplikácie s nepravidelnými tesniacimi plochami, so zníženou nosnosťou alebo s výmenou tesnení obalu.

Ak sa chcete dozvedieť viac, neváhajte navštíviť našich predajcov v maloobchodnej predajni AFINIS Point na Žitnej 1 v Bratislave alebo kontaktujte našich obchodníkov telefonicky či mailom.

www.afinisgroup.sk

Veľkosti a hrúbky, ako aj konkrétne plnivá a vlastnosti jednotlivých dosiek nájdete/dostanete tu:
 Katalóg – Biaxiálne orientované PFTE DOSKY