Vyrobíme vám tesniace O-krúžky na mieru

VYROBÍME VÁM TESNIACE O-KRÚŽKY NA MIERU

Drobné komponenty s obrovským významom

V každodennom živote sa stretávame s rôznymi mechanickými zariadeniami a systémami, od jednoduchých domácich spotrebičov až po komplexné priemyselné stroje. Hoci mnohé z týchto zariadení považujeme za samozrejmosť, ich správna funkcia často závisí od malých, nenápadných súčiastok. Jednou z nich sú tesniace O-krúžky, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri zabezpečení tesnosti a spoľahlivosti rôznych systémov.

O-KRÚŽKY NA MIERU OD AFINIS GROUP®

Širokú ponuku O-krúžkov v rôznych rozmeroch a materiálovom prevedení, nájdete aj v našom produktovom portfóliu, v rámci produktového radu AFINIS TRADE®. Súčasťou našej ponuky sú aj O-KRÚŽKOVÉ SADY v metrických a palcových rozmeroch. V ponuke máme sady určené pre klimatizáciu, či SILIKÓNOVÉ SADY vhodné pre styk s potravinami, používané predovšetkým v potravinárskom priemysle.

Ak však vaša aplikácia vyžaduje špeciálny O-krúžok, ktorý nemáme skladom, nevadí. V rámci nášho produktového radu AFINIS EXPRESS® vám vyrobíme O-krúžok na mieru, presne podľa vašich požiadaviek a potrieb. Naša expresná služba vám zabezpečí dodanie O-krúžku na mieru už do 24 hodín, pri optimálnom polotovare na sklade.

PRIEBEŽNÁ VULKANIZÁCIA

S cieľom zvýšiť pružnosť, odolnosť a trvanlivosť polymérových materiálov, ako napríklad guma, je využívaný moderný technologický proces priebežnej vulkanizácie. Počas tohto procesu materiál kontinuálne prechádza cez systém valcov alebo formou, kde je vystavený teplu a tlaku, čo umožňuje chemické reakcie medzi zložkami materiálu. Výhodami tejto metódy je predovšetkým rýchlosť a efektivita, konzistentná kvalita a flexibilita. V priemysle sa používa vo veľkej miere a prispieva k výrobe vysoko kvalitných výrobkov, ktorú majú dlhodobú životnosť a sú odolné voči rôznym vonkajším vplyvom. Metódou priebežnej vulkanizácie vám vieme zabezpečiť aj výrobu špeciálneho O-krúžku až do priemeru 9,99 m.

ČO SÚ TO O-KRÚŽKY?

O-krúžky sú jednoduché, ale veľmi efektívne tesniace prvky. Ich názov pochádza z ich tvaru, ktorý pripomína písmeno „O“. Tieto krúžky sú vyrobené z elastomérových materiálov, ako sú guma, silikón alebo iné polyméry. Používajú sa v spojení s mechanickými komponentmi na vytvorenie tesného spoja medzi dvoma povrchmi, čím zabraňujú úniku tekutín alebo plynov.

AKO FUNGUJÚ O-KRÚŽKY?

Funkčnosť O-krúžkov je založená na ich schopnosti deformovať sa pod tlakom a pritom udržať elastickú pamäť. Keď je O-krúžok umiestnený v špeciálne navrhnutej drážke a stlačený medzi dvoma povrchmi, deformuje sa a vytvára tesnenie. Tento jednoduchý mechanizmus je prekvapivo efektívny pri zabránení únikom médií aj v prípade vysokých tlakov.

POUŽITIE A APLIKÁCIA O-KRÚŽKOV

O-krúžky sú všadeprítomné v rôznych priemyselných odvetviach. V automobilovom priemysle sa používajú v motoroch a brzdových systémoch, kde zabezpečujú tesnenie medzi rôznymi komponentmi. V medicínskych zariadeniach sú nevyhnutné pre sterilné uzávery a spoje.

O-krúžky môžu pracovať vo veľmi širokom rozsahu teplôt a chemických prostredí, v závislosti od materiálu, z ktorého sú vyrobené. Napríklad O-krúžky vyrobené zo silikónu, ktoré sa používajú predovšetkým v potravinárskom priemysle, sú odolné voči vysokým teplotám a bránia prenosu chutí a aróm, zatiaľ čo tie z fluór-elastomérov môžu odolávať agresívnym chemikáliám pod vysokým tlakom a krátkodobo aj extrémnym teplotám až do +320/+340 ºC. V domácnostiach ich nájdeme vo vodovodných batériách, pračkách a iných spotrebičoch, kde zaisťujú nepriepustnosť spojov.

VÝBER SPRÁVNEHO O-KRÚŽKU

Pri výbere správneho O-krúžku je dôležité zvážiť niekoľko faktorov:

  • Materiál: Existujú rôzne materiály, ktoré ponúkajú rôzne vlastnosti, ako sú odolnosť voči chemikáliám, teplu alebo opotrebeniu, prípadne poveternostným vplyvom.
  • Veľkosť: Pre správne fungovanie sú rozmery O-krúžkov veľmi dôležité. Aby mohli správne fungovať musia presne zapadnúť do drážky.
  • Prevádzkové podmienky: Tlak, teplota a typ média (kvapalina alebo plyn), ktoré môžu O-krúžkom prechádzať, ovplyvňujú výber materiálu.

Na záver môžeme povedať, že O-krúžky sú jedným z najbežnejších a zároveň najdôležitejších tesniacich prvkov používaných v technológiách. Ich jednoduchý dizajn a efektívna funkcia umožňujú použitie v nespočetných aplikáciách, od domácich spotrebičov až po komplexné priemyselné zariadenia. Správny výber a údržba O-krúžkov sú kľúčové pre zaistenie bezpečnosti a spoľahlivosti systémov, v ktorých sa používajú. Aj keď sú malé a často skryté, ich význam nemožno prehliadnuť.

www.afinisgroup.sk